top of page

DEM Amsterdam

2019

Rotan en bamboe. Ineens was het extreem hip. De trend kwam als een trein en was niet aan te slepen. Ik was net moeder geworden en uiteraard volledig op te hoogte van de nieuwste babytrends (je moet wat doen tijdens al die uren borstvoeding, snap je?). Ik had op Pinterest een foto gevonden van een babykamer met een bamboe ledikant. Ik was verliefd. Niet alleen meer op mijn baby, maar ook op dat bedje. Ik kan een behoorlijk moppie googelen, maar het lukte me niet om een Nederlands bedrijf te vinden die bamboe baby ledikantjes verkocht. 

En dan heb je dus een gat in de markt gevonden. En zoals je al eerder hebt kunnen lezen ben ik dol op gaten in de markt. Als ze niet in Nederland te koop zijn, dan ga ik de eerste zijn bij wie dit wel zo is. 

Ook was ik mijn geleerde les bij Grappig Winkeltje niet vergeten. Zelf het prototype bedenken en daarna door een bedrijf laten produceren (niet dat je in Nederland überhaupt bamboe meubels kan maken, maar je snapt het principe). Dankzij internet (en Alibaba) ligt de wereld aan je voeten, dus een Vietnamese producent was heel snel gevonden. Ontelbaar aantal mailtjes en tekeningen verder gingen ze 3 prototypes voor ons maken. En omdat het ons wel leuk leek, besloten we (man + baby et moi) ze dan maar zelf te gaan bekijken in Vietnam.

Learnings: 

  • Met Vietnamezen samenwerken is zo simpel nog niet. Ze zijn heel erg beleefd, maar harde afspraken zijn lastig te maken als blonde Europeanen. Ze werken zeker harder voor je als je zelf komt kijken, maar wil je echt massa produceren en goede afspraken maken dan is het slimmer om een Vietnamees tussenpersoon in te huren die de cultuur kent en voor jou de beste deal maakt. Desondanks is je eigen gezicht laten zien echt heel slim. En heel leuk. We hebben met ons contact persoon in restaurants gegeten waar ze nog nooit een buitenlander hadden gezien, we hebben een inkijkje gekregen in authentiek Vietnam en tot op de dag van vandaag hebben we zo af en toe nog contact. Kortom: altijd zelf op bezoek gaan bij je (buitenlandse) producent.

  • Je kan niet zomaar een product de babymarkt op slingeren. Producten moeten gekeurd worden en die regels zijn streng. 95% van de bamboe producten voor baby's krijgt geen keuring. En zo'n keuring is €10.000 voor 1 bedje.

  • Je netwerk is goud. Ik heb een bekende werkt in het management van de Ikea. Hij heeft mij heel duidelijk vooraf gewaarschuwd over claims. Letterlijk zei hij: "Onderschat niet hoe snel ouders je gaan aanklagen als er ook maar iets met hun baby gebeurd. Als is het maar een splinter. Ook bij onjuist gebruik ben jij als producent/importeur de schuldige".

Hoe het afliep?

Onze dochter slaapt heerlijk in een one of a kind bamboe peuter bed. Inderdaad, we hebben er vanaf gezien. Bamboe is een natuurproduct en er zal maar iets mis zijn met 1 bedje. Dat wil je niet op je geweten hebben. Ik wil mijzelf altijd recht in de spiegel kunnen aankijken en geen importeur zijn van afgekeurde bedjes. Hoe hip dan ook. En hoeveel aanvragen we ook al hadden voor bedjes. 

Wat mij altijd zal bijblijven van dit hele traject is hoe gemakkelijk het eigenlijk was om bedjes aan de andere kant van de wereld te laten produceren en ze uiteindelijk op kantoor te krijgen. Wat dat betreft is de wereld echt heel klein en blijken dingen onmogelijk te lijken, maar niet te zijn.

bottom of page