top of page

“Nee joh, dit gaat je nooit lukken!”


“Nee joh, het gaat nooit lukken. Nee joh, je kan er beter mee stoppen. Hé, is dit echt wat je wilt? Weet je zeker dat je op de goede weg bent richting business succes?”


Hoi stemmen in m’n hoofd! Nee, voordat je denkt: die vrouw is gek! Schizofreen, stemmen in haar hoofd!?


Geen zorgen. Heb ik niet. Niet echte tenminste en al helemaal niet in mijn hoofd. Ik ben er vrij zeker van dat ze zich bevinden op mijn schouder.

Sowieso een evil variant op mijn linkerschouder. Er zit er ook één op mijn rechterschouder, maar die is een stuk positiever. En stiller. Wat een beetje irritant is. Ik heb liever dat de positieve de schreeuwlelijk is, maar goed. Je hebt niet alles te kiezen in het leven.


Ze zijn aanwezig, deze twee poppetjes. Mijn hele ondernemers carrière lang al, maar die linker, die negatieve, die lijkt wel steeds harder te schreeuwen naarmate ik langer verantwoordelijk ben voor mijn eigen inkomen.


Of misschien ruilt die Negatieveling met naïviteit. Ook al zo fantastische eigenschap die met de jaren afneemt.

Naïviteit sluipt stilletjes weg, terwijl Negatieveling steeds meer groeit.


En hier wordt het tricky als ondernemer.


Hoe hard Negatieveling ook naar je schreeuwt; Je.Mag.Niet.Luisteren.


Je moet ‘m negeren, anders ben je af. Ben je gedaan. Is het schlüss, over & sluiten.


Stap die valkuil niet in. Blijf je oren spitsen op Positieveling. Dat stemmetje bij je rechteroor. Daar moet je naar luisteren, hoe zacht ook.


Negatieveling woont samen met Ego. En Ego.. oh boy: daar kan ik vele columns aan wijden. Doe ik niet, want Ego verdient in ondernemersland geen podium.


Ego houdt je klein, veilig & safe en dat is alles wat je niet wilt. Ego is ellende. Net als Negatieveling.


Dus jullie beide: opbokken. Vanaf vandaag besluit ik alleen nog maar naar m'n rechterschouder te luisteren. Naar dat hele zachte positieve stemmetje dat fluistert: “Je bent lekker bezig Mérie!”

Comments


bottom of page